ELFSTEDENTOCHT

ELFSTEDENTOCHT

15 januari 2021

112 jaar geleden

Op 2 januari 1909 werd de eerste officiële Elfstedentocht gereden. Deze was aanvankelijk bedoeld als een eenmalig evenement, maar was zo’n groot succes dat op 15 januari 1909 een vereniging werd opgericht om de Elfstedentocht regelmatig te organiseren: de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Het is een van de weinige verenigingen waarvan de verjaardag wordt gevierd met een nationale dag: de Dag van de Elfstedentocht. De vereniging wordt vandaag 112 jaar, maar hoeveel jaren heeft zij nog te gaan? In de eerste 88 jaar van haar bestaan zijn 15 Elfstedentochten gereden. De laatste Elfstedentocht is echter al 24 jaar geleden.

Met de hele familie voor de buis

Ik herinner mij nog als de dag van gisteren hoe ik in 1986 als meisje van 13 op het puntje van mijn stoel zat toen Evert van Benthem met een kapotte schaats de eindsprint won en voor het tweede achtereenvolgende jaar als winnaar over de streep kwam. De Elfstedentocht was iets speciaals, iets waarvoor je met de hele familie aan de buis gekluisterd zat, met de open haard aan en een bord eten op schoot.

In totaal heb ik in mijn leven drie Elfstedentochten meegemaakt: 1985, 1986 en 1997. Mijn dochter heeft nu dezelfde leeftijd als ik had toen ik Evert van Benthem voor de tweede keer zag winnen. Zij heeft nog nooit een Elfstedentocht meegemaakt. Hoe groot is de kans dat zij dit ooit mee kan maken? Ik vrees dat die kans ieder jaar kleiner wordt.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering worden de winters steeds zachter, waardoor de kans op een Elfstedentocht steeds kleiner wordt. In het begin van deze eeuw was de kans op een Elfstedentocht nog 20% per jaar, maar in 2020 was dit nog slechts 8%. Het KNMI berekende de kans op een Elfstedentocht voor verschillende klimaatscenario’s. In alle klimaatscenario’s neemt de kans nog verder af. Kunnen we de opwarming van de aarde beperken tot 2˚C, dan houden we ieder jaar 5% kans op een Elfstedentocht, oftewel gemiddeld 1 keer per 20 jaar. Laten we de aarde echter met 3,5˚C opwarmen, dan wordt de kans op een Elfstedentocht verwaarloosbaar klein (minder dan 1 keer per 100 jaar).

Er zijn veel redenen om ervoor te zorgen dat we de opwarming van de aarde zo veel mogelijk beperken. Daar zijn uiteraard veel urgentere redenen bij dan de Elfstedentocht, maar toch hoop ik dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog kunnen genieten van een Elfstedentocht.

Anita Hazenberg-Folkersma
www.powered-by-nature.nl