BLOG

TUNNELVISIE AARDGASVRIJE WONINGEN SCHADELIJK VOOR HET KLIMAAT

Klimaatakkoord: voor 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af. Dit is echter schadelijk voor het klimaat en voor onze portemonnee. Het zorgt niet voor minder maar juist voor meer CO2-uitstoot. Daarnaast is er veel geld voor nodig, dat efficiënter op een andere manier ingezet kan worden voor het klimaat. Bovendien is het kapitaalvernietiging van een goede infrastructuur die juist een belangrijke bijdrage kan leveren aan verduurzaming van de gebouwde omgeving.

ELFSTEDENTOCHT

Op 2 januari 1909 werd de eerste officiële Elfstedentocht gereden. Deze was aanvankelijk bedoeld als een eenmalig evenement, maar was zo’n groot succes dat op 15 januari 1909 een vereniging werd opgericht om de Elfstedentocht regelmatig te organiseren: de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Het is een van de weinige verenigingen waarvan de verjaardag wordt gevierd met een nationale dag: de Dag van de Elfstedentocht. De vereniging wordt vandaag 112 jaar, maar hoeveel jaren heeft zij nog te gaan? In de eerste 88 jaar van haar bestaan zijn 15 Elfstedentochten gereden. De laatste Elfstedentocht is echter al 24 jaar geleden.

VUURWERK OF DRONES

Een jaarwisseling zonder een mooie lichtshow is niet echt feestelijk. Vuurwerk hoort daar gewoon bij. Toch leidt vuurwerk al jarenlang tot discussies. Dit jaar is het afsteken van vuurwerk verboden vanwege de druk op de zorg, maar ongetwijfeld zal de discussie over een vuurwerkverbod volgend jaar weer opnieuw oplaaien. En hoewel ik vuurwerk zelf ook prachtig vind, is het wel moeilijk om vuurwerk te verdedigen als we kijken naar de objectieve feiten.

FOSSIELVRIJ RIJDEN – BATTERIJ VS WATERSTOF DEEL 1: ACTIERADIUS EN TANK-/LAADFACILITEITEN

In dit eerste deel van de serie blogs over batterij-elektrisch rijden en waterstof-elektrisch rijden wil ik het met jullie hebben over de actieradius en de tank- en laadmogelijkheden van deze beide soorten elektrische voertuigen.

ZONNEPANELEN KUNNEN NIET TEGEN WARMTE

Dat klinkt raar, maar is echt waar. De optimale temperatuur voor zonnepanelen is ongeveer 25˚C. Bij deze temperatuur wordt ook de opbrengst van zonnepanelen bepaald. Let wel: het gaat daarbij om de temperatuur van de panelen, niet om de omgevingstemperatuur. Zonnepanelen warmen echter snel op, mede omdat ze door hun donkere kleur veel zonlicht (en dus warmte) absorberen. Bij een omgevingstemperatuur van 25˚C is de temperatuur van een paneel al snel 45˚C. En dat is ongunstig. Per graad boven de optimale temperatuur neemt het rendement van zonnepanelen namelijk met ongeveer 0,5% af. Aangezien de temperatuur van een zonnepaneel op een warme dag op kan lopen tot wel 65˚C, is eenvoudig uit te rekenen dat het rendement dan ongeveer 20% lager ligt (40˚C x 0,5%).

CAPACITEIT ELEKTRICITEITSNETWERK GROOTSTE BOTTLENECK VOOR DUURZAAMHEIDSAMBITIES?

“Zeker drie jaar uitstel voor Zonnepark Trekgatenweg”. Zomaar een krantenkop in januari 2019. Maar waarom gaat dit zonnepark voorlopig niet door? Financieel niet haalbaar? Bezwaren vanuit de omgeving? Politiek? Nee, dit zonnepark is voorlopig van de baan omdat de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende is om de geproduceerde energie te kunnen transporteren. En dit project is niet de enige….

METHAANIJS: EEN TIJDBOM VOOR ONS KLIMAAT

De mens vervuilt de atmosfeer met broeikasgassen, wat leidt tot een klimaatverandering die afwijkt van de natuurlijke klimaatverandering. Dat de mensheid zich hier steeds meer van bewust wordt en dat ingezet wordt op reductie van de uitstoot van CO2 is positief, maar wel eenzijdig. Weinigen lijken zich ervan bewust dat andere broeikasgassen een veel grotere invloed hebben op ons klimaat dan CO2. Op de oceaanbodems ligt een enorme tijdbom voor ons klimaat: methaanijs.